Πώς ντύνονται οι γυναίκες για άλλες γυναίκες

«Αν δεν μπορείς να είσαι καλύτερος από τον ανταγωνισμό σου» είπε κάποτε η συντάκτης της Vogue, Άννα Γουίντουρ , «απλά ντύσου καλύτερα».
Πράγματι, νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες δεν φορούν απλώς να είναι μοντέρνες, ή να ξεπερνούν την άλλη όταν πρόκειται για δελεαστικούς άνδρες. Φορούν επίσης για άλλες γυναίκες.
Αλλά το απόσπασμα του Wintour χάνει μερικές από τις αποχρώσεις που μπαίνουν στα ρούχα που επιλέγουν οι γυναίκες έχοντας κατά νου γυναίκες φίλες, συνάδελφοι και γνωστούς. Δεν είναι μόνο να ντύσεις καλύτερα. Στην πραγματικότητα, οι συνάδελφοί μου και εγώ βρήκαμε ότι οι γυναίκες μπορούν να παρακινηθούν από έναν άλλο παράγοντα: αποφεύγοντας τις σφεντόνες και τα βέλη άλλων γυναικών.

Η ψυχολογία των γυναικείων ντουλαπιών

Το εργαστήριο κοινωνικής ψυχολογίας μου διερευνά πώς οι γυναίκες πλοηγούνται στις κοινωνικές τους σχέσεις με άλλες γυναίκες. Με τους συν-συγγραφείς μου, τον μεταπτυχιακό φοιτητή της Πολιτείας της Οκλαχόμα Ashley M. Rankin και τη μεταπτυχιακή φοιτητή της Πολιτείας της Αριζόνα Stefanie Northover, μελέτησα πρόσφατα τι αφορά τις επιλογές μόδας των γυναικών.
Φυσικά, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εξετάζουν μια ποικιλία ανησυχιών κατά την επιλογή των ρούχων τους: κόστος, φόρμα, περίσταση.
Η υπάρχουσα ψυχολογική έρευνα σχετικά με τις επιλογές γυναικείας ένδυσης τείνει να επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ντύνονται για τους άνδρες - το μακιγιάζ , τα παπούτσια και τα χρώματα που επιλέγουν για να εντυπωσιάσουν το αντίθετο φύλο .
Αλλά θέσαμε μια διαφορετική ερώτηση: Πώς θα μπορούσαν οι γυναίκες να ντύνονται για άλλες γυναίκες;
Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι ψυχολόγοι ενδιαφέρονται για τον ανταγωνισμό μεταξύ ανδρών. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν σοβαρά πώς οι γυναίκες ανταγωνίζονται ενεργά μεταξύ τους .
Ο διαγωνισμός δεν είναι απαραίτητα καλός. Όπως οι άνδρες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, οι γυναίκες μπορούν να είναι επιθετικές απέναντι σε άλλες γυναίκες με τις οποίες ανταγωνίζονται. Αλλά είναι σπάνια το φυσικό είδος. Αντ 'αυτού, κοινωνικοί επιστήμονες όπως η Joyce Benenson , ο Kaj Bjorkqvist και η Nicole Hess έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να βασίζονται στον κοινωνικό αποκλεισμό και στα κουτσομπολιά που βλάπτουν τη φήμη.
Αναρωτηθήκαμε λοιπόν: Οι γυναίκες ντύνονται ποτέ αμυντικά - για να μετριάσουν την πιθανότητα να ακολουθήσουν άλλες γυναίκες;
Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που είναι σωματικά ελκυστικές και φορούν αποκαλυπτικά ρούχα είναι πιθανότερο να είναι στόχοι επιθετικότητας του ίδιου φύλου. Για παράδειγμα, οι ψυχολόγοι Tracy Vaillancourt και Aanchal Sharma διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες συμπεριφέρθηκαν πιο επιθετικά απέναντι σε μια ελκυστική γυναίκα όταν ήταν ντυμένη με κοντή φούστα και χαμηλό πουκάμισο από ό, τι όταν η ίδια ακριβώς γυναίκα φορούσε χακί και κρεμώδη.
Υποστηρίξαμε ότι οι γυναίκες θα γνώριζαν αυτήν τη δυναμική - και μερικές θα προσπαθούσαν να την αποφύγουν. Έτσι δοκιμάσαμε αυτήν τη θεωρία σε μια σειρά πειραμάτων των γυναικεια ρουχα και φορεματα .

Ντύσιμο αμυντικά

Πρώτον, μελετήσαμε εάν οι άνθρωποι θα περίμεναν οι γυναίκες να είναι επιθετικές απέναντι σε ελκυστικές, λιγοστές ντυμένες γυναίκες.
Ζητήσαμε από 142 άτομα να διαβάσουν ένα σενάριο για δύο γυναίκες, την Κάρολ και τη Σάρα, που συναντήθηκαν για καφέ μετά τη σύνδεση σε μια εφαρμογή εύρεσης φίλων που ήταν σαν τον Τίντερ, αλλά για πλατωνικές σχέσεις. Ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες πώς νόμιζαν ότι η Κάρολ θα αντιμετώπιζε τη Σάρα κατά τη διάρκεια μιας κατά τα άλλα άνευ ραντεβού για καφέ. Παρόλο που τα σενάρια ήταν τα ίδια, μερικοί άνθρωποι είδαν μια φωτογραφία της Σάρα που την απεικόνιζε ως μια ελκυστική γυναίκα που φορούσε χακί και ένα κολπίσκο. Άλλοι είδαν μια φωτογραφία της φορώντας ένα πουκάμισο και κοντή φούστα. και μια τρίτη ομάδα την είδε με την πιο αποκαλυπτική στολή, αλλά η εικόνα είχε φωτογραφηθεί για να την κάνει να φαίνεται λιγότερο ελκυστική.
Βρήκαμε ότι όταν η Σάρα ήταν ελκυστική και αποκαλυπτική ντυμένη, οι άνθρωποι περίμεναν ότι η Κάρολ θα ήταν πιο κακή για τη Σάρα.
Στη συνέχεια θέλαμε να δούμε αν οι γυναίκες θα ενεργούσαν επίσης με την επίγνωση αυτής της δυναμικής, οπότε διεξήγαμε μια σειρά πειραμάτων με κορίτσια ηλικίας και ενήλικες γυναίκες από τις ΗΠΑ
Για ένα σύνολο δύο μελετών, ενημερώσαμε τις γυναίκες συμμετέχουσες να φανταστούν ότι επρόκειτο να συναντήσουν νέους ανθρώπους σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, όπως μια εκδήλωση δικτύωσης ή σε μια κοινωνική συγκέντρωση, όπως ένα πάρτι γενεθλίων. Τους είπαν επίσης να φανταστούν την εκδήλωση ως μονόφυλο ή μεικτό.
Στην πρώτη, ζητήσαμε από τις γυναίκες να σχεδιάσουν τα ιδανικά ρούχα τους για αυτές τις εκδηλώσεις και αργότερα είχαμε προπτυχιακούς ερευνητές βοηθούς να μετρήσουν πόσο αποκαλύφθηκε το δέρμα. Στο δεύτερο, ζητήσαμε από τις γυναίκες να επιλέξουν ρούχα από ένα μενού επιλογών - παρόμοια με τις αγορές ρούχων στο διαδίκτυο. Κάθε ένα από τα πιθανά ρούχα είχε βαθμολογηθεί για σεμνότητα από ένα ξεχωριστό σύνολο συμμετεχόντων.
Και στις δύο μελέτες, οι γυναίκες επέλεξαν πιο αποκαλυπτικά ρούχα για κοινωνικές εκδηλώσεις από επαγγελματικές. Αυτό δεν ήταν εκπληκτικό. Αλλά ενδιαφέρον, οι γυναίκες επέλεξαν λιγότερο αποκαλυπτικά ρούχα για να συναντηθούν με μια ομάδα γυναικών - ανεξάρτητα από το αν ήταν επαγγελματικό ή κοινωνικό περιβάλλον.
Αλλά δεν θα ήταν τα πιο αποκαλυπτικά ρούχα σε μικτές ομάδες να αντανακλούν την επιθυμία τους να προσελκύσουν άντρες;
Οχι ακριβώς. Δεν ντύθηκαν όλες οι γυναίκες το ίδιο για άλλες γυναίκες. Οι γυναίκες που εκτιμήθηκαν ως πιο ελκυστικές σωματικά με ωραια γυναικεια ρουχα  ήταν αυτές που επέλεξαν πιο μέτρια ρούχα όταν συναντήθηκαν με μια ομάδα γυναικών. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι ντύνονταν αμυντικά - για να αποφύγουν την προσοχή στον εαυτό τους και να στοχοθετηθούν από τις άλλες γυναίκες.
Επειδή η επίθεση του ίδιου φύλου είναι πιο πιθανό να προέρχεται από ξένους από τους φίλους , στο τελευταίο μας πείραμα ρωτήσαμε 293 νεαρές γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, τι θα φορούσαν για να συναντηθούν με μια πιθανή γυναίκα φίλη. Και πάλι, διαπιστώσαμε ότι οι πιο ελκυστικά σωματικές γυναίκες έδειξαν ότι θα ντύνονταν με περισσότερη διακριτικότητα.
Μαζί, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν ντύνονται πάντα για να εντυπωσιάσουν. Ούτε ντύνονται για να επιτεθούν. Αντ 'αυτού, υπάρχει ένας πιο λεπτός κοινωνικός χορός - ένας που περιλαμβάνει ταπεινότητα, δισταγμό και αυξημένη ευαισθητοποίηση.